Mes, Any
Mes, Any
2
0

La Costa Daurada amb els seus aproximadament 92 km de litoral al llarg de la Província de Tarragona, limita al nord amb la Costa del Garraf i al sud amb la Costa del Azahar. El nom de “daurada” es deu al color de la sorra de les seves llargues platges quan llueix el sol. Gaudeix d’un clima típicament mediterrani, amb poques pluges, temperatures suaus sobre els 14 graus de mitja a la tardor/hivern i estius càlids que oscil·len entre els 21 i 29 graus.

Entre els seus molts atractius destaca tot el conjunt arqueològic romà, que ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, el parc temàtic de Port Aventura, un dels millors al·licients per viatjar amb nens, rutes de senderisme per la Serra de Montsant i gaudir de les innumerables platges de sorra fina.

Salou és la capital turística per excel·lència de la Costa Daurada, gràcies a la fina sorra de les seves platges, la poca fondària de les aigües i la gran quantitat de serveis amb els que hi compta. Està qualificada com Destinació de Turisme Familiar amb l’ISO 14001 ambiental.

Destaca la Platja de Llevant, una de les més llargues i populars de Salou. Està en paral·lel al Passeig marítim de les palmeres on se troben una gran quantitat de restaurants, bars i discoteques, la famosa Font Lluminosa obra de Carles Buigas i la Casa Bonet, l’edifici modernista més emblemàtic de Salou. La Torre Vella de Salou, construïda en 1530 per Pere de Cardona, (arquebisbe de Tarragona), per la defensa dels pirates i que va servir com a punt de partida de Jaume I en la reconquista de Mallorca. A la punta del Cap Salou es troba el Far de Salou, uun dels més importants de la Costa Daurada, que il·lumina fins a 20 milles el camí als mariners.

Salou també és la capital de la festa nocturna. Alguna de les seves discoteques i carrers de bars són mítics i porten dècades animant l’ambient nocturn de la Costa Daurada.

Tarragona es la capital política, comercial i econòmica del sur de Catalunya. Va ser fundada pels voltants del 218 aC. Conserva un important legat arquitectònic romà reconegut com Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO. Destaquen: la muralla que envolta el casc antic de la ciutat, el circ romà, l’amfiteatre, la torre dels Escipions i fora de la ciutat l’Arc de Barà.

CCiutat marinera amb un actiu port pesquer i 14km. de platges i cales rodejades de penyes escarpades i pinars, entre d’altres la Platja del Miracle. Tarragona també proposa una oferta gastronòmica interessant en el barri del “Serralló”. Barri pesquer de la ciutat i pels amants de la nit el port esportiu amb multitud de locals de gran èxit.

Cambrils es un poble mariner i la seva vida gira al voltant del port. Són autèntics reclams del municipi les seves platges, uns 9km, els esports nàutics i l’oferta gastronòmica basada en plasts de peix i marisc (sempre preparats amb oli d’oliva verge extra D.O. Siurana). Els orígens de Cambrils daten de l’era romana i d’aquest oca es conserven les restes de la Villa de la Llosa. De l’època modernista es conserva una antiga bodega, convertida avui en Museu Agrícola.

Del seu patrimoni natural destaquen les maresmes que hi ha entre les platges de l’Esquirol i del Calvet, els parcs del Pescador, del Pinaret i Parc Samà, aquest últim és un jardí històric catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional que és una mostra important de jardineria romàntica del s. XIX que intenta reproduir l’exòtic i característic ambient de la Cuba colonial.

Reus e és una de les poblacions amb més activitat comercial i cultural de Catalunya d’origen medieval amb quasi 1000 anys d’història. La ciutat viu el seu moment d’esplendor a finals del s. XVIII gràcies a la transformació i exportació de l’aiguardent, (esperit de vi), que es produïa en la ciutat. Va arribar a ser el primer mercat europeu, d’aquí el dit popular : “Reus, Paris i Londres”, ja que en aquest ordre es donaven els preus dels butlletins de cotització.

A finals del s. XIX i principis del s. XX es van construir grans edificis d’estil modernista: l' Institut Pere Mata, la Casa Navàs, la Casa Rull i la Casa Gasull. Ciutat natal d' Antoni Gaudí, conserva els llocs més emblemàtics de la seva infància. És interessant la visita al Centre Gaudí. Actualment Reus es caracteritza pel seu gran dinamisme comercial del seu centre històric, diversificat i de gran qualitat i per la intensa vida cultural i festiva al llarg de tot l’any.

Vila-seca, antigament Villasicca, del àrab “vila del camí” o “a la vora del camí”. Els ibers i els celtes ja habitaven aquest lloc quan els grecs van arribar i posteriorment els romans en el s.IIIac arriben a la Platja del Racó. L’arribada al Camp de Tarragona dels àrabs en el s.VIII va convertir aquesta terra en zona fronterera entre cristians i àrabs. En el transcurs del s.XVIII es quan es produeix l’esclat demogràfic i comercial de la zona, facilitat per la proximitat al principal centre transformador i comercialitzador d’aiguardent de Reus i el port local de Salou.

Avui en dia Vila-seca és un destí turístic consolidat. Immillorables platges en un medi ambient natural i amb gran quantitat d’equipaments de primer nivell. Destaca el Parc Temàtic Port Aventura i les instal·lacions del parc aquàtic Aquolis. La Platja de la Pineda de 3 km de llarg constitueix un ressort turístic molt important, premiat per la bandera blava atorgada per la Fundació Europea d’Educació Ambiental, i al mateix temps estant una de les zones amb més activitat nocturna.

Com a curiositat podem dir que les dues comarques de Catalunya que produeixen vi de graduació més alta han evolucionat històricament al costat de dos convents. Al nord a la comarca de l’Empordà el Monestir de sant Pere de Roda i a les terres de Tarragona, a la comarca del Priorat, el Monasteri de Scala-Dei, a la comarca del Priorat.

El topònim Priorat està vinculat al concepte de vi des de fa segles. Aquesta comarca muntanyosa es troba a prop del mar Mediterrani, encara que pertany a un mon radicalment oposat, perquè té penyals abruptes i barrancs de boniques vistes de vinyes centenàries, monestirs ocults i pobles mimetitzats amb l’entorn.

L’enorme voluntat de viticultors i enòlegs, ha donat fruit i avui en dia la comarca acull un bon nombre de petits cellers. Al mateix temps en l’actualitat cal destacar la feina realitzada en les noves ofertes d’oci i turisme actiu relacionades amb la natura. Existeixen nombroses i interessants propostes de rutes del vi, ruta de l’oli, senderisme, cicloturisme, festes tradicionals, etc.

El Delta de l'Ebre es situa al sud de la província de Tarragona. És la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants d’Europa. Va ser declarada Parc Natural en 1983 i forma part de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre ja que amb els seus 320km2 de superfície ens ofereix un marc  de gran riquesa biològica.

És un dels llocs on la natura i la ma de l’home es barregen per crear un ambient profundament especial.

Al Delta trobem una variada oferta turística que sempre gira en torn a tres conceptes: els espais naturals, el patrimoni natural i la gastronomia. Existeixen nombroses propostes per fer en aquests espais, passejar en bicicleta, passejar a peu, mirar els ocells, muntar a cavall, pescar, navegar amb caiac, etc.

A principis del segle XII els sobirans catalano-aragonesos confien a l’ordre monàstica dels cistercencs la fundació de grans centres dotats d’abundants terrenys agrícoles que van donar vida a l’economia i demografia dels nous territoris; sota aquest regnat es quan l’Ordre del Cister s’estableix a Catalunya.

Els monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de Les Monges formen un triangle d’imprescindible visita per als que desitgen gaudir de magnífics paratges, de la gastronomia, del senderisme i per als apassionats de la història i l’arquitectura medieval.

El Real Monasteri de Poblet es troba als peus de la Serra de Prades, declarat Patrimoni de la Humanitat en 1991 per la UNESCO, constitueix un impressionat conjunt arquitectònic dels més importants i ben conservats d’Europa. El Monasteri de Santes Creus es troba en l’anomenat Camp de Tarragona, junt a la vall del riu Gaià.

El Monasteri de Vallbona de Les Monges, de religioses de l’ordre del cister, es troba a la part sud de la comarca de l’Urgell i en un vall pròxim a la Serra del Tellat.  L’enllaç d’aquests tres monestirs és la coneguda Ruta del Cister, creada en 1989, ha representat un imporant assoliment pel turisme interior i cultural de Catalunya.